игрални филми

Празникът на трудa, 1 май, 1986 г., в Любляна, Югославия. В металообработващия завод „Ударник” Петер Змазек е награден като „Най-добър работник на годината” и най-сетне получава общинско жилище. Петер е толкова зашеметен от наградата, че изпада в шок. Състоянието му се оказва наистина сериозно, опитите за свестяване претърпяват неуспех и не след дълго той е настанен в клиника за душевно болни, където сънува странен социалистически рай.
Когато 10 години по-късно Петер се свестява, действителността е напълно променена – жена му тъкмо се кани да се омъжи повторно за най-добрия му приятел. Петер се появява на сватбата – и идва ред на усложнения и неловки ситуации в комедиен стил с известна доза горчивина. Героят на филма се сблъсква със съвсем различна реалност, в която властват модерните технологии, подозрителни бизнесмени и новоизлюпени политици.
„Шоково състояние” е черна комедия за семейството, приятелството, изгубените идеали и за силата на една личност, която иска да победи системата.

Година: 2012
Вид: игрални филми
Режисьор: Андрей Кошак
Сценарий: Андрей Кошак
Оператор: Слободан Търнинич
Музика: Стефан Вълдобрев
В ролите: Мартин Марион, Уршка Хлебец, Никола Койо, Александра Балмазович, Май Кирм, Емир Хаджихафизбегович, Владо Новак
Копродукция: Vertigo/Emotionfilm (Словения), Арт Фест - Стефан Китанов (България), Film House Baš Čelik (Сърбия), Pank Film (Македония), Pro.Ba (Босна и Херцеговина)
С подкрепата на: НФЦ
Времетраене: 93 мин.
СПОДЕЛИ: