Фестивали

УСЛОВИЯ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ

ОБЩИ УСЛОВИЯ, СЪГЛАСНО ЗФИ

Законът за филмовата индустрия (ЗФИ) урежда отношенията, свързани с производството, разпространението, промоцията и показа на филмите в Република България и държавното подпомагане на българската филмова индустрия. Условията за кандидатстване на проекти за финансово подпомагане са описани подробно в Глава пета от ЗФИ (чл.34) и чл. 17 от Устройствения правилник на ИА „Национален филмов център”.

За държавно подпомагане за промоция на български филми могат да кандидатстват само лица, вписани в Единния публичен регистър, които нямат просрочени задължения към агенцията и/или просрочени публични задължения към държавата.

Финансовата комисия извършва екпертна оценка и предлага на изпълнителния директор на агенцията размера на държавното финансово подпомагане. При извършване на експертната оценка комисията чрез секретаря може да изисква и да събира допълнителни доказателства, необходими за експертната оценка, както от вносителя на проекта, така и от лицата, издали документ, представен от вносителя на проекта.

УСЛОВИЯ

  • фестивал с конкурсен характер и професионално жури
  • осигурено финансиране на проекта от минимум 50%. Към досието на проекта се прилагат задължителните документи, доказващи осигуреното финансиране на бюджета на фестивала. Финансирането е равно на осигуряването.
  • исканата от НФЦ сума не може да надвишава 25% от бюджета на фестивала
  • не се приемат документи, получени след обявения краен срок за подаване или 45 дни преди проявата
  • не се допуска кандидатстване за вече проведен фестивал
  • организация, която не е отчела в срок проект, финансиран в предишни конкурси на НФЦ, няма право на участие

Пълните условия и изисквания към проектите са описани в Правилата за работа на експертно-консултативните органи към ИА НФЦ. виж тук

СЪГЛАСНО ЗАПОВЕД 142/29.11.2017 г. - КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТИ ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ, КИНОПОКАЗ, МЕЖДУНАРОДНА ПРОМОЦИЯ И ФЕСТИВАЛИ

С цел планирането, изпълнението и разпределението на бюджета на ИА НФЦ по чл.18, ал.2, т.1 и т.2 от ЗФИ и адекватното разглеждане и финансиране на проектите по чл.32 от ЗФИ (разпространение и показ) и чл.34 от ЗФИ (фестивали и промоция) проектите по чл.32 и 34 от ЗФИ ще бъдат разглеждани на четири заседания на Финансовата комисия при ИА НФЦ в рамките на календарната 2018 година, които ще бъдат насрочени в 45 дневен срок, след крайната дата на прием на документите на кандидатстващите проекти.

СПОДЕЛИ: